SOLANOVA mintaprojekt

Mi is az a Solanova ?

A Lajos király körút 10-12 kísérleti ház lett. A Béke városrészi panelépület, SOLANOVA-házzá vált. Nevét a Solanova-mintaprojektről kapta. A világviszonylatban is egyedülálló kísérleti fejlesztés azt tűzte ki célul, mintául szolgáljon Közép- és Kelet-Európa elöregedő panelépüleinek felújításához.

A demonstrációs fejlesztés koncepcióját a Kasseli Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem 2002-ben hozta létre. Az ő nevükhöz fűződik a SOLANOVA projekt - másnéven - nagy lakóépületek és hőellátó rendszerek napenergiával segített, integrált ökológiailag hatékony felújítása.

Az egyetemek programjához csatlakozott a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft, a SZIGET Alapítvány, a Fiorentini Hungary Kft, az Internorm AG, és az Energiaközpont Kht.

Az így létrejött konzorcium 2002-ben sikeresen pályázott az Európai Közösség 6. Kutatási és Fejlesztési Programjához, és jelentős támogatást nyert.

Ezt követően választották ki a panelépületet, amelyet azután bemutató jelleggel felújítottak. A Lajos király körút 10-12 számú házra esett a választás, mivel ezen addig semmiféle renoválást nem végeztek.

A megvalósításhoz a Magyar Államkincstár: 59,498 millió Ft-tal, Európai Közösség: 56,328 millió Ft-tal, Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft: 40 millió Ft-tal, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata: 30 millió Ft-tal, a lakók: 12,5 millió Ft-tal járultak hozzá.

A felújítás során elvégezték az épület homlokzati és tetőszigetelését, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtési rendszert, kiépítették a szellőző rendszert, és a használati melegvíz ellátáshoz napkollektorokat szereltek fel.

A cél az volt, hogy az épület energiaigénye 85%-kal essen vissza. 2005. december 2-án adták át ünnepélyesen a házat.

Az épület energiatakarékossága világviszonylatban is egyedülálló. A felújítás óta jelentős a lakók a fűtés- és használati melegvíz megtakarítása.

A ház adatait folyamatosan mérik és ellenőrzik - hiszen online kapcsolatban vannak - a Kasseli és a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Ilyen volt Ilyen lett

Védőcsatornában lévő távfűtő vezetékek cseréje, korszerű, előszigetelt vezetékekre

Adatvédelem | Aktuális | Egyéb tevékenységek | Hasznos linkek | Elérhetőségek