Mérés szerinti elszámolás

A távhőszolgáltatásról szóló 1998. évi XVIII. törvény alapján a távhőszolgáltató a szolgáltatott távhő mennyiségét a fogyasztói, illetőleg a szolgáltatói hőközpontban köteles mérni, és elszámolni 2003. július 1-től. A mérés szerinti elszámolás ebből adódóan minden érdekelt fél számára egy korrekt üzleti kapcsolatot tesz lehetővé.

A városban mindenhol hiteles hőmennyiségmérők mérik meg a hőfogyasztásokat, vagy új, hiteles mérők kerülnek beépítésre a hőközpontokba, vagy az időközben hitelességüket vesztők a törvényi határnapig hitesítésre kerülnek.

A hőmennyiségmérők havonta, fűtés induláskor, leálláskor ill. tarifaváltások során is leolvasásra kerülnek.

A hőközponti, hőelszámolás alapját képező hőmennyiségmérőkön mért hőfogyasztások a Távhő törvény, és annak végrehajtási rendelete és az önkormányzati rendelet szerint kerülnek elszámolásra ill. felosztásra.

A fűtési hőfogyasztás szétosztás háromféleképpen történik: fűtött légm3, a hőleadókra felszerelt fűtési költségosztókon leolvasott fogyasztásokkal vagy lakásban kialakított egyedi fűtési hőmennyiségmérőn mért fogyasztással arányosan.

Szolgáltató hőközpontoknál (ahol a hőközpont több épületet lát el hőenergiával), ill. ahol egyedi fűtési hőmennyiségmérő van a lakásban - mivel a szolgáltatott távhő elszámolásának alapja a hőközpontban mért hőmennyiség - a hőfogadó állomáson (épületben) ill. épületrészben (lakásban, közületben) elhelyezett mérőműszer a szolgáltatói hőközpontban lévő hőmennyiségmérő költségmegosztó mérője, ezért a költségosztó mérőkön mért fogyasztásokon felül a fűtési hálózat hőveszteségével megnövelt érték után kell fizetni.

A távhő törvény rendelkezései értelmében természetesen a használati melegvíz elszámolása is hőfogyasztás - a fogyasztott víz felmelegítéséhez felhasznált hőenergia - alapján történik az önkormányzati rendelet szerint. A mért vagy számítással meghatározott használati melegvíz előállításra felhasznált hőfogyasztás az épületekben lévő mellékvízmérők fogyasztásával arányosan kerül felosztásra.

Védőcsatornában lévő távfűtő vezetékek cseréje, korszerű, előszigetelt vezetékekre

Adatvédelem | Aktuális | Egyéb tevékenységek | Hasznos linkek | Elérhetőségek