Pályázatot hirdettünk, hogy küldjék be receptjeiket, amikben fontos szerepet játszik a csapvíz. Számtalan érdekes és ötletes leírást kaptunk. Íme néhány közülük:
K. Szilvia receptje a következő:
Hideg citromfű üdítő
Hozzávalók:
egy csokor citromfű
néhány kanál méz
1-2 citrom
csapvíz
Elkészítés:
A vizet forrásig hevítjük, majd félrehúzzuk, és beletesszük a csokor citromfüvet. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. A kapott "teát" innentől kezdve limonádéhoz hasonlóan használjuk fel. Citromlevet, mézet adunk hozzá ízlés szerint és jól lehűtjük. Citromkarikával és citromfű levéllel díszítve tálaljuk. A nagy melegben kellemes frissítő!
Veszeli Géza, a Szabadság útról igazán különlegességekkel lepett meg bennünket:
Bodzalikőr:
1 kg bodzabogyó
1 liter 96%-os alkohol
1,5 l víz
0,5 kg cukor
szegfűszeg, fahéj
1 citrom héja
A bodzabogyót leszedjük és az alkoholban 2 hétig pihentetjük, de naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel, fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat. Majd az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, 2-3 napig pihentetjük, leszűrjük, majd légmentesen lezárjuk. Érési idő: 3-4 hónap. Megéri kivárni az időt!
Chilis limonádé:
1 csésze citromlé
1 csésze juharszirup
4 csésze víz
1/4 teáskanál chilipor
Egyszerűen csak összekeverjük a hozzávalókat és lehűtjük.
Domonyik Jószefné ( Március 15.tér ) ötlete praktikus, gazdaságos és finom:
Üdítő almahéjból:
Nagyon finom üdítőt készíthetünk almából: ha almakompótot készítünk, a héját felhasználhatjuk erre is. Tehát körülbelül 2 marék almahéjat egy lábasba teszünk, felöntjük 1 liter ivóvízzel, áztatjuk egy fél órát, majd felforraljuk. Lehűtjük, leszűrjük és ízesítjük ízlés szerint barnacukorral vagy mézzel, és kevés friss citrom levével. Természetesen az üdítő almadarabkából is elkészülhet. Különlegesebb a tálalása, ha a pohár aljára citromos jégkockát teszünk. Ez úgy készül, hogy a jégkocka-tartóba apróra vágott citromdarabokat teszünk, s arra öntjük rá a vizet. A pohár s